SI TEMPERAMENTNÝ ČLOVEK ?

temperament

Si temperamentný človek?

Temperament a povaha človeka

Temperament patrí medzi psychické vlastnosti osobnosti. Temperament je súhrn vlastností osobnosti, ktoré sa prejavujú v dynamických zvláštnostiach jej správania a činnosti. Temperament človeka určuje duševný život, vnútorné prežívanie (ovplyvňuje napr. rýchlosť pamäti, myslenia, intenzitu a striedanie citov) i vonkajšie správanie(ovplyvňuje napr. výrazovosť citov, mimiku, pohyblivosť a pod.)

V histórii psychológie, ale aj v súčasnosti, sa ľudia zatrieďovali do rozličných typov podľa istých prevládajúcich charakteristík. Ešte od starovekého gréckeho lekára Hippokrata pochádza typológia štyroch temperamentov. Táto typológia vychádza z predstavy, že temperament človeka závisí od prevládania jednej zo štyroch telesných tekutín v organizme – od krvi (sanguis), hlienu (phlegma), žlče (cholé), čiernej žlče (melan- cholé). Rozdelenie, pomenovanie i charakteristiky týchto temperamentov sa uchovali až do súčasnosti, preto sa im hovorí aj klasické temperamenty.

- človek SANGVINIK sa vyznačuje nestálou povahou, živosťou, pohyblivosťou, rýchlym vznikom a striedaním nehlbokých citových vzplanutí. Býva veselý, optimistický, dobromyseľný, spoločenský. Rýchlo sa nadchýna a jeho nadšenie rýchlo opadá. Býva spoločenský, dobrý vodca, čulý, nenútený, prístupný, bezstarostný.

- človek CHOLERIK je výbušnej povahy, ťažko sa ovláda, vznikajú u neho náhle, silné emocionálne reakcie. Je neprispôsobivý a netolerantný. Býva nedotklivý, nepokojný, útočný, výbušný, impulzívny, optimista, aktívny.

- človek MELANCHOLIK je skôr uzavretý, nesmelý, prevláda u neho smutná nálada, býva depresívnejší, precitlivenejší, horšie prispôsobivý, city vznikajú pomaly ale sú trváce. Intenzívne prežíva udalosti, pomalý , ťažkopádne reaguje na stimuly.

- človek FLEGMATIK sa vyznačuje pokojnou povahou, pomalým nástupom a málo výrazným prejavom citových reakcií. Zachováva si odstup a reaguje racionálne i v náročných situáciách. Nepodlieha náladám, býva spoľahlivý, obozretný, rozvážny, zmierlivý, vyrovnaný, pokojný a vie sa ovládať.

Typy temperamentu podľa Junga:
- človek introvert býva uzavretý človek žijúci bohatým vnútorným životom, nespoločenský, menej komunikujúci s okolím.
- človek extrovert býva veľmi spoločenský, ľahko nadväzuje kontakty, býva povrchnejší a komunikatívny.

Tak čo, našli ste sa ??

NÁJDI – SPOZNAJ – OVLÁDNI SEBA!

PhDr. Peter Surovka, PhD.
psychosociálny poradca a terapeut