ČAJ CHRÁNI SRDCE

caj

ČAJ CHRÁNI SRDCE

O čaji sme toho už veľa počuli … napr.čaj vás nielen zohreje, ale aj ochráni pred vápenatením ciev, rakovinou, nachladnutím či chrípkou a vaše zuby pred zubným kazom. Zelený čaj má okrem toho priaznivý vplyv na spomaľovanie starnutia pokožky a chráni ju pred poškodením. Vďaka vysokému obsahu zinku je vynikajúcim nápojom pre tehotné ženy. Pravidelné pitie zeleného čaju znižuje krvný tlak. Ak chcete, aby vás čaj povzbudil a zvýšil vašu aktivitu, nechajte ho lúhovať len krátko. Ak ho necháte vo vriacej vode dlhšie, čaj bude pôsobiť upokojujúco… a mnohé iné rady.

Ako si najčastejšie pripravujete čaj vy? Idete podľa návodu alebo čajové vrecúško necháte v šálke dlhšie? Pravdou ale je, že od dĺžky lúhovania závisí aj to, aký to bude mať vplyv na vaše zdravie.

Termínom čaj označujeme vodný výluh z rastlinných drog. Medzi obľúbené fytoterapeutiká patria práve liečivé bylinkové čaje. Označenie čaj sa bežne využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia (tzv. bylinkové čaje alebo ovocný čaj).

Čaj je pripravovaný zalievaním sypaného alebo vreckového čaju v čajovej kanvici, čajníku alebo priamo v čajovom hrnčeku. Všeobecné pravidlo hovorí, že čaj má byť nasypaný ako prvý – ešte pred naliatím horúcej vody. Spôsob prípravy čaju je dôležitý, aby sme získali výluh s čo najväčším množstvom účinných látok a dosiahli tak optimálny liečebný účinok.

Čierny čaj
Doba lúhovania čierneho čaju závisí od toho čo očakávame od jeho účinkov. V prípade , že by sme chceli dosiahnuť povzbudivé účinky, doba lúhovania by sa mala pohybovať od 2 do 3 minút. V prípade zažívacích problémov doba lúhovania sa predĺži na 5 minút. Z pohľadu prípravy čaju patrí čierny čaj medzi najjednoduchšie.

Zelený čaj
Aj Vám sa stáva, že Vám zelený čaj po zaliatí zhorkne? Nezúfajte, máme pre Vás jednoduchý návod , ako pripraviť zelený čaj bez toho , aby nadobudol horkú chuť. Po zovretí vody, nechajte vodu 5 minút odstáť približne na teplotu 80 stupňov a zalejte čaj. zaujímavé je , že z jednej dávky zeleného čaju vieme pripraviť až 3 šálky tohto lahodného nápoja.

Ovocný čaj
Najjednoduchší čaj na prípravu. Pri ovocnom čaji sa Vám nemôže stať že by ste ho nechali až príliš dlho lúhovať. Doba lúhovania by sa mala pohybovať od 5-8 minút, ale v prípade prekročenia sa s chuťou ovocného čaju nestane nič . Ovocný čaj zalievame vriacou vodou.

Bylinkový čaj
Bylinky sa zalievajú vždy vriacou vodou. Dĺžka pôsobenia bylinkovej zmesi závisí od konkrétneho druhu a pohybuje sa od 8 do 15 minút. Pri bylinkových čajoch si musíme dávať pozor aby sme neprekročili dobu pôsobenia lebo veľmi ľahko nálev môže nadobudnúť horkú chuť.

ZDRAVIE – VITALITA – KREATIVITA – OSOBNOSŤ

PhDr. Peter Surovka, PhD.
psychosociálny poradca a terapeut