ZDRAVIE A NAŠE CHUTE

zdravie a chute

 

ZDRAVIE A NAŠE CHUTE:

Poznáme šesť základných chutí:

  • sladkú
  • slanú
  • kyslú
  • horkú
  • trpkú
  • ostrú

Málo kto si uvedomuje že práve od toho ako navzájom jednotlivé chute spájame závisí v akej budeme kondícii, či podľahneme chorobe, či budeme zdravší, alebo naberieme na hmotnosti a podobne. Chuť je spravidla spojená s činnosťou čuchového senzoru a s dráždením dotykových a tepelných receptorov v ústach. Orgánom chuti sú malé chuťové poháriky – je ich približne deväť tisíc – nachádzajú sa v ústnej dutine, sú uložené hlavne v sliznici jazyka, čiastočne aj v sliznici mäkkého podnebia, zadnej steny hltanu. Chuťové poháriky sú malé dole rozšírené a zaguľatené epitelové útvary v sliznicovom epiteli. Sliznicový povrch je nad chuťovými pohárikmi prehĺbený do malej jamky. Chuťový pohárik sa skladá z dvojakých buniek a to z vlastných chuťových zmyslových buniek a z podporných buniek. Chuťové bunky sú štíhle, tyčinkové, povrchový štíhli koniec má krátku štetinku, ktorá trčí do chuťovej jamky. Podporné bunky – tvoria plášť a os pohárika. Bunky plášťa sú štíhle, vretenovité, zostavené ako plátky pomaranča a medzi nimi sú uložené zmyslové bunky. Na stenách zmyslových buniek začínajú chuťové vlákna, ktoré sa dostávajú do centrálneho nervstva. Všetky vlákna končia v centrálnom postrannom chuťovom jadre. Podnetom sú chemické látky rozpustené vo vode a slinách. Rozoznávame štyri základné chute. Všetky ostatné sú ich kombináciou.

SLADKÁ CHUŤ: 
Dodáva energiu predovšetkým štítnej žľaze. nadbytok tejto chuti vedie k obezite, zvyšuje produktivitu hlienu, znižuje schopnosť organizmu tvoriť teplo. Práve z tohoto dôvodu by sme to nemali  preháňať s cukrom, mliekom a smotanou, maslom, medom, strukovinami, orechmi, slnečnicovými semiačkami, ale aj s pšeničnými výrobkami, akými sú napríklad biele pečivo a chlieb.

SLANÁ CHUŤ:
Soľ rozpaľuje “tráviaci oheň”, zlepšuje pôsobenie všetkých fermentov. Slané prostredie očisťuje, odstraňuje hlien, plesne, zlepšuje apetít, ale zadržiava tekutiny v organizme. Keď sa soľ dostane do organizmu spolu so žalúdočnou šťavou, tak rozpúšťa a odstraňuje staré a choré bunky, ale mladé a zdravé nenarúša. Je potrebné si uvedomovať, že prebytok soli priveľmi aktivizuje a zaťažuje obličky.

KYSLÁ CHUŤ:
Kyslá chuť pôsobí osviežujúco, podporuje zadržiavanie tekutín v organizme, povzbudzuje apetít do jedla, posilňuje intelektuálne možnosti, reguluje tráviace procesy. Zlepšuje prácu pečene. Prehnané množstvá kyslých jedál negatívne ovplyvňujú zloženie krvi, vedú k záhe, podráždeniam pokožky či dokonca k vredom. Jedálny lístok s nadmerným množstvom kyslých jedál spôsobuje, že človek sa stáva podráždenejším a výbušným.

HORKÁ CHUŤ:
Horká chuť očisťuje organizmus, riedi krv, reguluje vylučovanie tekutín z tela, zlepšuje apetít a trávenie. Dobre vplýva na proces chudnutia a činnosť srdca. Typickú horkú chuť má napríklad uhorka a čakanka. Priveľa horkej chuti v potrave človeka spôsobuje stratu síl, podráždenie a vyvoláva pocit strachu.

TRPKÁ CHUŤ:
Trpká chuť v organizme vysušuje napríklad hnis, podporuje hojenie rán, zlepšuje stav pokožky, podporuje hrubé črevo. Trpkú chuť má napríklad kapusta či zemiaky.

OSTRÁ CHUŤ:
Ostrá chuť reguluje žalúdočno- črevný systém a zlepšuje činnosť pľúc. Túto chuť má prevažne cibuľa, cesnak, reďkovka, cvikla, štipľavá paprika a väčšina prísad do jedál.

Je zrejmé, že zdraví ľudia by mali vyberať jednotlivé druhy potravín tak, aby dosiahli vyrovnané zloženie chutí a prostredí v organizme. V prípade ochorenia organizmu a prepuknutiu choroby je potrebné – vďaka znalosti “energetického náboja” – jednotlivých chutí tieto procesy reguľovať. Napríklad – ak je niekomu stále zima, bez ohľadu na teplotu okolia, je potrebné aby takýto jedinec dával prednosť jedlám s horkou a kyslou chuťou. Takáto kombinácia napomáha k zahriatiu tela a pomáha chudnutiu. Ak spojíme napríklad kyslé chute so slanými, pocítime rovnako nárast tepla, ale začneme priberať na hmotnosti.

Človek ktorý potrebuje získať fyzickú kondíciu a dodať telu ľahkosť a pružnosť, ten by mal začať uprednosťovať horké chute spolu s trpkými. Ten jedinec ktorý potrebuje pribrať na hmotnosti potrebuje spojenie konzumácie slaných a sladkých jedál, pretože pôsobením slaného a sladkého prostredia pribúda tukové tkanivo a pôsobením sladkého s kyslým prostredím v organizme vzrastá svalstvo. Jedlá ktoré sú trpkej a horkej chuti pomáhajú zvyšovať energetický potenciál organizmu, takéto potraviny by mali konzumovať ľudia s nízkym tlakom krvi a takí jedinci, čo majú horší krvný obeh. Kombinácia sladkých a slaných jedál napomáha znižovanie množstva energie v tele a preto napomáhajú pri očisťovaní organizmu.

Spracoval PhDr. Peter Surovka, PhD. psychosociálny poradca a terapeut

 

 

Príspevok nám poslala Ing. Jana Zimermanová z Malaciek

 

 

 

 

 oddelovac

 

AK MÁTE PROBLÉM, NEVÁHAJTE NÁS KONTAKTOVAŤ!

SÍDLO SPOLOČNOSTI:
Social Media
Hroncova 3
040 01 Košice

TELEFÓNNE ČÍSLA: 
+421 903 36 20 58
+421 904 66 44 90

oddelovac

KONTAKTNÝ FORMULÁR:

Vaše meno (povinné)

Vaša adresa(povinné)

Váš email (povinné)

Telefón

Predmet

Vaša správa

oddelovac

VY MÁTE PROBLÉM, MY POZNÁME RIEŠENIE !