TRAMPOTY SO ŽALÚDKOM

trampotyso zaludkom

Poruchy v črevách a žalúdku sa prejavujú prostredníctvom rôznych ťažkostí, ktoré laik len veľmi ťažko dokáže zhodnotiť a či vôbec nejaké žalúdočné ťažkosti má brať vážne. Ak chce človek predísť ochoreniu žalúdka a čriev, mal by predovšetkým venovať pozornosť tomu čo konzumuje, teda potrave. Treba si uvedomiť, že čím zdravšie a prirodzenejšie sa budeme stravovať od okamihu ranného detstva, tým bude naše telo a jeho orgány zdravšie. Je potrebné si uvedomiť, že črevá a žalúdok sú naším tráviacim ústrojenstvom, kde sa spracováva všetko čo vložíme do úst. Všetko! Dokonca aj to čo je nestráviteľné!

Žalúdok a črevá usmerňujú celý tráviaci proces v našom tele, ktoré neustále ohrozujú rôzne choroboplodné zárodky, baktérie a várusy, ktoré sa nám môžu dostať do organizmu spolu s prijímanou potravou. Náš tráviací systém zaťažujú aj naše prehrešky voči správnej výžive  a stravovaniu, dokonca aj voči nášmu spôsobu života. Je nad slnko jasné, že žalúdok a črevá reagujú na psychickú záťaž, nervozitu, prepracovanie a stres.

Ľudovo povedané “LEŽÍ MI TO V ŽALÚDKU”, alebo “NEVIEM TO STRÁVIŤ – vypovedá o spojitosti medzi psychikou a naším telom!

AKO SPRÁVNE ROZPOZNAŤ PRÍZNAKY:

Pre správne určenie problémov v našej brušnej dutine, kde je ložisko našich žalúdočno-črevných ťažkostí, je potrebné toto miesto presne identifikovať. Ak bolesti správne vyhodnotíme, môžeme zistiť ich pôvod. Pri žalúdočno-črevných ťažkostiach sú sprievodné znaky často určujúce či problém je priamym dôsledkom konzumovanej stravy, pitia nevhodného nápoja, alebo konzumácie lieku, či sprievodným javom ochorenia nejakého orgánu v brušnej dutine. Ľudia sa často sťažujú na bolesť žalúdka, ale bolesť môže prameniť z iného orgánu. Napríklad navonok črevné ochorenie môže znamenať zápal slepého čreva, alebo navonok bolesť žlčníka môže predznamenať ochorenie podžalúdkovej žľazy – pankreasu. Nezabúdajme ani na skutočnosť, že práve psychická záťaž, nervozita, strach, úzkosť a stres sa veľmi často odzrkadlia v žalúdočno-črevnom trakte.

PRETO: 

Neduste v sebe zlosť! Ak sa hneváte, tak vykričte zo seba svoj strach, hnev či sklamanie a nevyhýbajte sa konfiktom! Ten kto sa bojí konfliktov a výmeny názorov, ten kto chce zachovať zdanie harmónie, tomu už k jestvujúcim problémom rýchlo pribudnú aj črevné a žalúdočné ťažkosti. Je to len otázka času!

VŽDY SA POKÚSTE SVOJE ŤAŽKOSTI ČO NAJPRESNEJŠIE POPÍSAŤ:

  • Mám bolesti v bruchu alebo v podbrušku?
  • Mám tupé, kolikovité, alebo pichľavé bolesti?
  • Trpievam na zápchu alebo hnačky?
  • Mávam pocit plného žalúdka?
  • Mávam akoby napätie v brušnej stene?
  • Zvyknem pociťovať nevoľnosť?
  • Pálieva ma záha?
  • Zvyknem grgať?
  • Mávam vetry?
  • Zvyknem často vracať?
  • Objavujú sa moje ťažkosti ak som v strese, pri rozčúlení, keď sa nahnevám?

Kto niektoré potraviny vyslovene neznáša, niektoré jedlá sa mu protivia a žalúdočno-črevné ťažkosti nepozná iba z rečí svojich priateľov, ale denne nimi trpí, ten by mal čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. 

LEKÁRA VYHĽADAJTE AJ VTEDY AK:

  • Vaše ťažkosti sa opakujú, alebo zväčšujú
  • Nápadne sa zmenila vaša stolica
  • V stolici sa nachádza krv
  • Ak máte silné a kŕčovité bolesti
  • Nápadne chudnete
  • Vraciate krv
  • K problémom sa dostaví horúčka
  • Po samoliečbe sa stav nezlepšuje

OKAMŽITÚ POMOC PRIVOLAJTE AK:

  • Človek má bolesti a vracia krv
  • Stolica je čierna, zvratky čiernohnedé a kašovité
  • Brucho je strvdnuté
  • Človek je bledý, vyráža mu pot, zrýchlil sa mu tep
  • Pri bolestiach žalúdka vystúpia príznaky srdcového infarktu, človek má na hrudi pocit tlaku, bolesti vystreľujú do ramien, do chrbta, má smrteľnú úzkosť

 

DOBRÉ RADY PRE ZDRAVÉ STRAVOVANIE:

  • Nikdy nejedzte v rýchlosti a nervózne! Každé sústo sa snažte dostatočne rozžuť. Jedzte radšej 5x denne menšie porcie ako 3x denne veľké porcie.
  • Pri jedení neriešte problémy života a ani nehovorte o svojich starostiach, často vhodná jemná hudba vám pomôže psychicky sa uvoľniť.
  • Nezanedbávajte prípravu jedál. Človek s citlivým žalúdkom často negatívne reaguje na potraviny, ktoré obsahujú veľa balastných látok. Pokúste sa preto pripravovať jedlá iným spôsobom ako napríklad kapustu pokrájajte na drobno a mierne ju okoreňte, pretože takto upravená je stráviteľnejšia ako dusená.
  • Pri príprave jedál šetrite tukmi. Prednosť dávajte prírodným rastlinným tukom, ktoré sú lisované za studena a vyhýbajte sa stuženým tukom. Nezaťažujte žalúdok mastným mäsom, údenými rybami, majonézami a pod.
  • Nejedzte horúcu a ani veľmi studené jedlá.
  • Pri príprave jedál uprednostnite čerstvé alebo sušené bylinné korenia a sójovú omáčku oproti koreninám ktoré môžu žalúdok podráždiť. Jedná sa o čierne korenie, ostrú horčicu, tabasco, cibuľu, pikant a pod.
  • Ak váš žalúdok reaguje negatívne na niektoré nápoje s vysokým obsahom kyseliny, tak úplne vynechajte pitie kávy a alkohol.

PhDr. Peter Surovka, PhD.
psychosociálny poradca a terapeut

 Príspevok nám poslala Ľubica Vojenčáková z Trnavy

 

 

 

 

 oddelovacS dôverou sa na nás môžete obrátiť, my Vám radi pomôžeme k úspechu !